Pitster Pro
Image default
Recreation / Motorcycles

Onderhoud motorbanden

Het goed onderhouden van motorbanden zorgt ervoor dat je langer plezier zult hebben van de banden. We geven je hier een aantal tips voor het onderhand van motorbanden van Bandenleader.

Banden regelmatig onderhouden

Motorfietsbanden moeten regelmatig worden onderhouden om schade te voorkomen en om te weten wanneer ze moeten worden vervangen.

Bandenspanning tip Bandenleader


Het is belangrijk om de specificaties van de fabrikant voor de bandenspanning in acht te nemen. Afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden, d.w.z. met of zonder lading, moet de bandenspanning correct worden ingesteld. In het algemeen is het rijden met een te lage druk gevaarlijker dan rijden met een te hoge druk.

Minimale profieldiepte

De wet bepaalt dat motorbanden met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm moeten worden vervangen. De ANWB raadt aan om de banden te vervangen bij 3 mm en de winterbanden bij 4 mm. Bij motorfietsbanden moet de voorband, die belangrijk is voor de stabiliteit van de machine, worden vervangen op een profieldiepte van 2 tot 3 mm. De achterband heeft minder last van aquaplaning, omdat deze in het spoor loopt dat door het voorwiel wordt afgevoerd.

Leeftijd van de banden

Deskundigen adviseren om na 8 jaar de motorbanden te vervangen. De leeftijd van de banden kan worden bepaald door het DOT-nummer op de zijkant van de band. Als de fabrikant een andere maximumleeftijd opgeeft, moet hiermee rekening worden gehouden.

Onjuiste installatie en reparatie

Motorfietsbanden moeten regelmatig worden gecontroleerd op beschadigingen of steken, insnijdingen, schokken en dergelijke. Minstens één keer per maand moet een visuele inspectie worden uitgevoerd. Iedereen die schade heeft gevonden, moet een bandenspecialist, zoals bandenleader raadplegen. Onjuiste reparatie of montage van motorfietsbanden kan in het ergste geval tot dodelijke ongevallen leiden.

Banden correct opslaan

Bij het vervangen van de zomerbanden door de winterbanden of omgekeerd, rijst altijd dezelfde vraag: hoe bewaar je de ongebruikte motorbanden correct tot de volgende keer dat je ze vervangt?

Milieuomstandigheden

Banden moeten altijd op een koele, droge en donkere plaats worden opgeslagen. Ze mogen niet in contact komen met olie, vet of oplosmiddelen.

Luchtdruk

Vóór opslag moet de luchtdruk 0,5 bar hoger zijn dan de specificaties van de fabrikant, omdat de banden langzaam druk verliezen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Controle

Het is de moeite waard om de banden en velgen te controleren op beschadigingen en vreemde voorwerpen in het loopvlak voordat je ze opbergt. Ook de profieldiepte moet worden gemeten.

Opslag

Complete wielen worden op elkaar gestapeld of aan de muur gehangen met muurbeugels om ruimte te besparen.

Professionele alternatieven

Sommige reparateurs en bandenservices bieden opslag tegen een vergoeding. Dit is een aantrekkelijk alternatief voor fietsers die geen ruimte hebben om hun motorbanden op te bergen. Bandenleader biedt deze service.

Opmerking

Als je motorbanden professioneel worden opgeslagen, dien je je vooraf te informeren of de dealer of de garage de kosten in geval van diefstal zal dekken. Als je je banden in je kelder of garage opslaat, moet je de voorwaarden van je verzekering controleren: In de regel dekt de inboedelverzekering geen auto-onderdelen; veel gedeeltelijke dekkingspolissen sluiten dit ook uit. Als je het risico niet zelf wilt dragen, is het raadzaam om je motorverzekering te wijzigen.

Conclusie: Motorfietsbanden vereisen veel aandacht

Motorfietsbanden vragen veel aandacht. Bij de aanschaf van nieuwe banden valt er al veel te overwegen. Om ervoor te zorgen dat je te allen tijde veilig rijdt, moet je je banden regelmatig onderhouden. Zelfs de kleinste schade kan levensbedreigende ongevallen veroorzaken.

Daarom is het net zo belangrijk om de juiste motorbanden voor het seizoen te kiezen. De set banden die je niet nodig hebt, moet correct worden opgeslagen om schade te voorkomen. Je moet dezelfde voorzichtigheid hebben bij het monteren van motorbanden – in geval van twijfel is het beter om een specialist als bandenleader te raadplegen.